Az összeomlás és Trianon a honvédelmi ismeretek tananyagában

A trianoni békeszerződés megkötésétől szinte a második világháború befejezéséig tartó közel negyed évszázadot ugyan főként Horthy Miklós kormányzó nevével szokták jelölni, de - a maga sajátos alperiódusaival együtt - több szempontból is kontinuus időszak volt. Mohr Szilárd írása arra keresi a választ, hogy vajon ez a rendszer hogyan tekintett vissza lényegében saját születésének időszakára – a háborús összeomlástól a trianoni békéig – és legendáira a rendszer alkonyán, mintegy keretes szerkezetbe helyezve az említett érát.

A Károlyi-kormány nemzetiségi minisztériumának válogatott iratai

Hamarosan megjelenik kollégánk, L. Balogh Béni (a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársa) kötete az erdélyi impériumváltásról 1918–1919 fordulóján.

A kassai Honvéd-emlékmű ledöntése

A tavaszi könyvfesztiválra jelent meg, és már a könyvesboltokban is kapható a Müller Rolf, Takács Tibor és Tulipán Éva szerkesztette „Terror 1918–1919” című kötet, benne munkatársunk, Szeghy-Gayer Veronika írásával a civilek elleni erőszakról és Kassa első csehszlovák megszállásáról.

A Trianon 100 tematikus blokkja a Századokban

Már szabadon letölthető a Századok 2018/6. száma, amelynek fókuszába a történelmi Magyarország felbomlása került. Az „Összeomlás 1918” címet viselő tematikus blokk hat tanulmányt tartalmaz, amelyek nagy részét a Trianon 100 MTA-Lendület Kutatócsoport tagjai írták. A lapszám terjedelmének vagy háromnegyedét kitevő szövegek a kutatócsoport műhelyében zajló munkának azt a szegmensét mutatják be, amely a különféle „részkérdések” feltárásából és kibontásából áll, megalapozva a későbbi szintéziseket vagy akár az esetleges újraértelmezéseket is.