2018. október 10. szerda, 09:02
workshop, Osztrák-Magyar Monarchia, 1918, Trianon
A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja a Történettudományi Intézet szervezésében egynapos tudományos tanácskozással emlékezik meg a birodalmi összeomlás és a nemzeti államépítések átmeneti korszakáról.

A workshop fókuszában 1918 ősze-tele áll majd, a résztvevők a nagyhatalmi, kisnemzeti és specifikusan magyar elképzelések, döntések és nem utolsósorban múltértékelések történeteit vizsgálják. A cél a turbulens időszak ambivalens jellegének, a válságok közepette megmutatkozó történeti kontingenciának bemutatása, valamint a későbbi nemzedékek múltértelmező erőfeszítéseinek bemutatása, amelyek történeti sémák alapján igyekeznek saját perspektívájukból az eseményekben és sorsokban bizonyos jelentéseket meghatározni. A magyar és angol nyelven zajló műhelykonferencia célja annak meghatározása is, hogy milyen, a fenti szempontokhoz kapcsolódó innovatív kutatási kérdések fogalmazhatók meg a következő időszak számára, amelyek túlmutatnak a történelmi felelősség, a bűnösök és a nemzetmentők különböző mitológiákban meggyökeresedett szereposztásainak kanonizálásán vagy éppen kritikáján.

2018. október 12., MTA Kutatóház, Tóth Kálmán u. 4., a Történettudományi Intézet tanácsterme

Program és résztvevők:

10:00-12:00

Az "új Európa" nemzeti és nagyhatalmi forgatókönyvei

Ablonczy Balázs (chair, MTA BTK), Szarka László (co-convenor, MTA BTK), Balla Tibor (HM), Hornyák Árpád (MTA-BTK, PTE), Katona Csaba (MTA BTK) Zeidler Miklós (ELTE),

12:00-13:00

Ebédszünet (egyénileg, a Kutatóház kávézójában)

13:00-15:00

A Duna-menti térség és a birodalmak utáni kor emlékezete (angol nyelven)

Pók Attila (chair, MTA BTK), Romsics Gergely (co-convenor, MTA BTK, ELTE), Csunderlik Péter (PTI), Hatos Pál (KE), Maciej Janowski (Lengyel Tudományos Akadémia), Heidemarie Uhl (Osztrák Tudományos Akadémia)

15:00-16:00

Záróbeszélgetés és fogadás

Kapcsolódó fájl:
   fájl letöltése

Twitter megosztás Google+ megosztás