2018. március 2. péntek, 12:32
Úton, menekültek, konferencia
ÚTON - Menekülés, mobilitás, integráció az első világháború után Magyarországon és Közép-Európában

Az MTA-Lendület Trianon 100 kutatócsoport és az ELTE BTK Néderlandisztika Tanszéke kétnapos konferenciát hirdet Budapestre, 2018. november 9-10-én menekülés, háború utáni népességmozgás -mozgatás, menekültek integrációja témakörében.

A konferenciát Peter Gatrell professzor előadása nyitja meg: Menekültek a modern világtörténelemben: reflexiók a hosszú 20. századra.  

Peter Gatrell a Manchesteri Egyetem oktatója, pályája első szakaszában Oroszország gazdaság- és társadalomtörténetével foglalkozott, jelenleg pedig elsősorban az 1945 utáni Európa történetét kutatja, különös tekintettel az Európába irányuló és a kontinensen belül zajló migrációs folyamatokra. Számos, az első és második világháború utáni népességmozgásokat vizsgáló kutatásban vett részt, 2013-ban jelent meg a The Making of the Modern Refugee című könyve.

2017-ben jelent meg az általa szerkesztett kötet az első világháború alatti menekültválságról Europe on the Move: Refugees in the Era of the Great War címmel.

A konferenciára legfeljebb 2500 leütésnyi, címmel és előadóval ellátott összefoglalóval, illetve egy két oldalt meg nem haladó szakmai életrajzzal lehet jelentkezni 2018. március 15-ig lendulet.trianon.100@gmail.com címen. A beérkezett javaslatok közül egy négytagú bizottság választja ki a meghívottakat, és a résztvevőknek 2018. május 15-ig visszaigazolja a jelentkezést. 

Twitter megosztás Google+ megosztás