2020. március 2. hétfő, 09:51
USA, Trianon 100 MTA-Lendület, Glant Tibor, Inquiry
A Trianon 100 Kutatócsoport munkatársa, Glant Tibor szerkesztésében jelent meg a kutatócsoport legújabb kötete "Az Egyesült Államok útja Trianonhoz. Az Inquiry és Magyarország jövője, 1917-1918" címmel.

A kötet - amelyből a honlapon már több részlet is megjelent - izgalmas forrásokat és értő magyarázatokat kínál az érdeklődőknek az Amerikai Egyesült Államok Magyarországra vonatkozó béke-előkészületeiről. Glant Tibor közel negyvenoldalas bevezető tanulmánya először bemutatja a "wilsoni új világrend" tudományos megalapozásán dolgozó szakértői bizottságot, az Inquiryt és munkáját, majd a bizottság magyar témájú jelentéseinek listája után a lefordított dokumentumok következnek.

Az iratok bepillantást nyújtanak az amerikai hadicélok alakulásába és a térségünkre vonatkozó amerikai tervekbe - például az Osztrák-Magyar Monarchia átalakítására irányuló különféle elképzelésekbe, a "románkérdésbe", valamint a "cseh-szlovákok, jugo-szlávok, románok, lengyelek, ruténok és magyarok számára javasolt, Ausztria-Magyarországon belüli igazságos és praktikus határokról szóló jelentések kivonatába". A kötetet több, rendkívül érdekes térképvázlat egészíti ki.   

Twitter megosztás Google+ megosztás