2017. december 5. kedd, 17:26
Teleki Pál, békeküldöttség, Lóczy Lajos, Neuilly
Egy ismert, de keveset idézett levél, amelyet Teleki Pál, a békedelegáció fődelegátusa, hamarosan külügyminiszter írt mesterének, Lóczy Lajos földrajzprofesszornak 1920. márciusában, Neuilly-ből, a magyar békedelegáció szállásáról. (Részlet)

Románia ezekben a napokban ürítette ki a Tiszántúlt. Az idézet szépen mutatja közellátás, nemzetközi politika és belpolitika egymásra hatását:

„A levelet küldd majd Praznovszky Iván meghatalmazott ministerünknek, ki itt marad, ha mi, mint gondolom, húsvétra hazamennénk. Hogy mivel, az még ma nem bizonyos, de alig van némi kilátás is arra, h[ogy] ne a legrosszabb változatlan békével. És talán mégis alá fog kelleni a kormánynak ezt írni, mert éhenvész Pest és az oláhok a Tiszáig bejönnek újra. Én ugyan ezen áldozatokat is meghoznám, de a legtöbben nem.”

 

A dokumentumot a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat, Földtani Kutatási Főosztály, Gyűjteményi Osztálya (volt Magyar Állami Földtani Intézet, Tudománytörténeti Gyűjtemény) őrzi, Lóczy Lajos hagyatékában.

Twitter megosztás Google+ megosztás