Alkotó: az emlékmű tervezője Onhausz Tibor mérnök, a mellszobrok Égerházy László faszobrász alkotásai
Az emlékmű állítója: Orbán Balázs Erdélyi Kör (Hompoth Zoltán és Szalontai János és családjaik), Vecsés Önkormányzatának támogatásával
Helyszín: Vecsés, Telepi út 59.
Átadás: 2006-00-00
Technika: fa
Méretek: 10 x 4 m magas székelykapu és kb. 25 méteres körben mellszobrok

A Megmaradás-emlékmű és szoborpark nevet is viselő emlékhely mellszobrai Attilát, Árpád fejedelmet, Csaba királyfit, Mátyás királyt, Bethlen Gábort, II. Rákóczi Ferencet, Széchenyi Istvánt, Kossuth Lajost, Szent Istvánt és Szent Lászlót jelenítik meg. A mellszobrok félkörben fognak közre egy fa székelykaput, amelyen egy fatábla ábrázolja a történelmi Magyarországot és az elcsatolt részeket, a területek adataival (kiterjedés és népesség).

A felzászlózott székelykapu két oldalát a magyar középcímer, illetve a mai államcímer díszíti, mellette pedig egy márványtábla áll (60 x 50 cm), amelyen a következő felirat fogja közre a trianoni békeszerződés következményeit megjelenítő térképet: „2010 / Egyek voltunk, egyek maradunk / Hála jeléül Isten áldása legyen a magyar nemzeten az anyaország által megadott kettős állampolgárságért / A székelység nevében / Vecsés városának adományozta Len Emil Gergyószárhegy nyugalmazott polgármestere.”  

Twitter megosztás Google+ megosztás