Az emlékmű állítója: Vasas, Somogy, Hird, Pécs és Hosszúhetény polgárai
Helyszín: Pécs-Vasas, Szent József római katolikus templom kertje, Bethlen Gábor u 28.
Átadás: 2005-06-04
Technika: mészkőtömb
Méretek: magasság: 2m, szélesség: 90 cm; a tetején 70 cm vastag; a mészkőlap és márványlap mérete: 60 x 40 cm

Az emlékmű fő eleme egy csúcsosodó mészkőtömb, amelynek tetején egy bronzból készült turulmadár ül, lába előtt karddal. A mészkő felső részére bronz Árpád-sávos magyar címert applikáltak. A középső részen aranyozott domború betűkkel a következő felirat áll: „Trianon 1920. június 4.”, lent, egy mészkőtáblán pedig Babits Mihály „Áldás a magyarra” című verséből vett részlet olvasható: 
„Ne mondjátok, hogy a haza nagyobbodik. 
A haza, a haza egyenlő volt mindig 
ezer év óta már, és mindig az marad, 
mert nem darabokból összetákolt darab: 
egy test a mi hazánk, eleven valami! 
Nem lehet azt csak úgy vagdalni, toldani.”

A mészkőtömb hátsó oldalán fekete márványlap található, „Igazságot Magyarországnak! 1920. június 4.” felirattal. A márványlap központi motívuma fehér véséssel a mai Magyarország képe, kiegészítve az elcsatolt területekkel, feltüntetve az egyes régiók kiterjedését és akkori magyar népességüket is. A márványtáblán balra részlet olvasható Papp-Váry Elemérné Sziklay Szeréna „Magyar hitvallás” („Hiszekegy”) c. verséből: „Hiszek egy Istenben, Hiszek egy Hazában, Hiszek egy Isteni örök igazságban, Hiszek Magyarország Feltámadásában. Ámen.” 

Alul a következő felirat szerepel: „Állították Vasas-Somogy-Hird-Pécs azon polgárai, kik tisztelettel ápolják hazánk meghatározó történelmi eseményeit 2005. június 4.”

Twitter megosztás Google+ megosztás