Alkotó: Mészáros Attila szobrász. A szobor Várkonyi János elképzelése alapján Mészáros Attila alkotása.
Az emlékmű állítója: Polgárok Békéscsabáért Egyesület, Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával
Helyszín: Békéscsaba, Andrássy út-Jókai u. kereszteződése
Átadás: 2008-06-04
Technika: bronz, mészkő, beton, műkő térforma
Méretek: Beton, műkő talapzat – szélesség: 4,9 X 4,5 m; magasság: 0,75 m. Márványtömb – szélesség: 1,55 X 0,77 m; magasság: 1,15 m. Mészkő, magába foglalt bronztartozékkal – 1,61 X 0,25 m; magasság: 3,05 m.

A modern kapuzatot formáló emlékmű egy kör alakú lépcsőkkel megközelíthető építményen áll. Az emlékmű alapja egy földszerűen vésett nagy kőtömb, amelynek a felső része a történelmi Magyarország formájával végződik. A síklapon magyar városok, így Békéscsaba megnevezése is megjelenik. A síremlék jellegű lapra fentről merőlegesen egy bronzlap illeszkedik, rajta a "Trianon, 1920. június 4." felirattal. Ez a bronzlap a fehér mészkő kapuzat része. Összhatásában egy félig nyitott-félig zárt kapuzat képét adja.

Békéscsaba egyike azoknak a magyarországi, tiszántúli városoknak, amelyek a trianoni békeszerződést követően elveszítették szerepüket. Békéscsabán a békeszerződés aláírására való megemlékezésen, 2008. június 04-én emelték a Trianon-emlékművet, az el nem múló fájdalom emlékműveként. Az alkotás a nyugati nagyhatalmak akkori szándékait szimbolizálja: Nagy-Magyarország keresztre feszítését, a trianoni békeszerződés aláírásának napját, valamint az „egyelőre nem hivatalos nemzeti gyásznapot” – 1920. június 4-ét – konkretizálja, egy angol bárddal felszerelt francia Guillotine-t ábrázolva, amint az belehasít a történelmi Magyarországba. 

(A képek és az adatok forrása: Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala.)

Twitter megosztás Google+ megosztás