2019. június 6. csütörtök, 17:03
Trianon 100 MTA-Lendület, Dékány István, Trianon árvái, menekültek
Dékány István „Trianoni árvák” című könyvének (Noran Libro, 2018) mellékleteként megjelent egy adatbázis, amely a trianoni békeszerződés aláírásának aktuális évfordulója előtt néhány nappal a Trianon 100 MTA-Lendület Kutatócsoport honlapjára is felkerült.

Az adatbázisban rá lehet keresni több mint 15 ezer menekültre, akik 1918 és 1928 között kényszerültek elhagyni a történelmi Magyarország területén lévő lakóhelyüket. A tekintélyes lista tartalmazza a menekült személyek foglalkozását, lakóhelyét, Magyarországra érkezésük helyét és időpontját, továbbá családtagjaik számát és az adatok forrását. A kutatócsoport facebook-oldalán is megosztott hírt és rövid kísérőfilmet rengetegen tekintették meg, beszámolt róla vagy átvette számos portál, blog és honlap (például a 24.hu Trianon évfordulójával foglalkozó cikkének is ez lett az alapja, de számos más médium is átvette, a hvg.hu-tól az index.hu-n keresztül a híradó.hu-ig), és hirtelen megsokszorozta mind a honlapunk mind pedig a Trianon 100 facebook-oldalának látogatottságát.

 A statisztika szerint a honlap május 31. és június 4. között vagy 53 000 egyedi megtekintést ért el, de – rendes forgalmához képest – rekordnagyságú volt a facebook-bejegyzés elérése is (több mint 36 000 elérés mellett 133-an osztották meg). A Bátorfy Attila vezetésével működő, adatújságírással és adatalapú vizuális tartalmak készítésével foglalkozó ATLO-t pedig egyenesen arra inspirálta az adatbázis, hogy egy interaktív térképen jelenítse meg a 15 ezres listát, amelyen az egyéni életutak az egész Kárpát-medencét behálózzák. Ezt követően a látványos térképet is felkapta a média.

A meglepő számokon túl rengeteg visszajelzés is érkezett hozzánk, amiből kitűnt, hogy sokan valóban belenéztek az adatbázisba – beírták egy-egy déd- vagy nagyszülő nevét, és nem kevesen meg is osztották velünk a keresés eredményét. Voltak, akik hiányolták a menekült elődöt, mások egy név helyesbítését kérték vagy évszámot pontosítottak. Sokan rövid történetet is mellékeltek megjegyzésükhöz vagy az adatbázis kiegészítéséhez, de olyan is volt, aki csak kifejezte örömét, hogy megtalálta egyik dédnagyszülőjét. 

Ám a munka korántsem ért véget. Egyrészt azért, mert az adatbázis az összesen vagy 400-420 ezer menekült kb. 5%-át foglalja magában (családtagokkal együtt kb. a menekültek negyedét), azaz komoly, de messze nem teljes a lista, másrészt pedig ezután következik az adatok javítása vagy pontosítása. Ezért továbbra is arra kérjük az érdeklődőket, hogy osszák meg velünk véleményüket, adott esetben pedig egészítsék ki a listán szereplő adatokat – mi igyekszünk minél gyorsabban kijavítani a téves információkat –, hogy még teljesebb és hasznosabb legyen ez az értékes adattár.

(Kép forrása: atlo.team)

Twitter megosztás Google+ megosztás