A tavaszi könyvfesztiválra jelent meg, és már a könyvesboltokban is kapható a Müller Rolf, Takács Tibor és Tulipán Éva szerkesztette „Terror 1918–1919” című kötet, benne munkatársunk, Szeghy-Gayer Veronika írásával a civilek elleni erőszakról és Kassa első csehszlovák megszállásáról.

Szeghy-Gayer Veronika tanulmányában olvasható – többek között – az alábbi képeken látható kassai Honvéd-emlékmű ledöntésének részletes története is.

A ledöntött és megcsonkított Honvéd-szobrot a katonák az alapzat mellett taplraállították. (Forrás: Molnár Miklós: Kassától Kosicéig. Történelmi adatgyűjtemény az 1918–19. évi forradalom, vörösuralom és a csehszlovák köztársaság megalakulása idejéből. III. kötet, 542.á.)

 

A ledöntött Honvéd-szobor. (Forrás: Molnár Miklós: Kassától Kosicéig. Történelmi adatgyűjtemény az 1918–19. évi forradalom, vörösuralom és a csehszlovák köztársaság megalakulása idejéből. III. kötet, 508.á.)

 

A Honvéd-szobrot a múzeumba szállítják. (Forrás: Molnár Miklós: Kassától Kosicéig. Történelmi adatgyűjtemény az 1918–19. évi forradalom, vörösuralom és a csehszlovák köztársaság megalakulása idejéből. III. kötet, 544.á.)

A tanulmány levéltári források, a korabeli sajtó és az eseményeket átélők visszaemlékezései, valamint a legújabb szakirodalom alapján, olvasmányos stílusban mutatja be, hogy milyen erőszakos cselekmények zajlottak le Kassán 1918 decembere és 1919 júniusa között.

 

A kötet írásai:

  • Előszó
  • Lönhárt Tamás: Mert tiéd a hatalom…? Erdély, Bánság és Partium a változó hatalmi intézmények örvényében (1918–1920)
  • Szeghy-Gayer Veronika: Civilek elleni erőszak Kassán Az első csehszlovák megszállása hónapjai (1918. december–1919. június)
  • Dévavári Zoltán: Kék és vörös terror Intézményes erőszak a Délvidéken (1919–1925)
  • Hatos Pál: Az elfeledett „nagy félelem” A magyar vidék 1918 novemberében
  • Takács Tibor: Erőszak ellenfényben Szamuely Tibor az ellenforradalmi rezsimben
  • Varga Krisztián: A tett propagandájától a vörös inkvizícióig Korvin Ottó és az erőszak metamorfózisai
  • Paksa Rudolf: A fehérterror „logikája”
Twitter megosztás Google+ megosztás