A politikai pezsgésen túl a román tudományosság is készül a jövő évi évfordulóra. Az akadémia egy hónapja tette közzé centenáriumi tervezetét.

A százéves évforduló közeledte továbbra is a romániai közbeszéd egyik fontos témájává teszi a jövő évre vonatkozó elképzeléseket. A 2017 első felét meghatározó politikai válságok után ezen a területen is lényeges változásra került sor: júliusban kormányrendelet született a miniszterelnök alá tartozó, a megemlékezéseket koordináló Centenáriumi Főosztály megszüntetéséről, amelynek struktúráit és feladatait a Kulturális és Nemzeti Identitás Minisztériuma veszi át. Ezenkívül megalakult a Centenáriumi Interminiszteriális Bizottság, élén a miniszterelnökkel és a kulturális miniszterrel mint helyettessel, továbbá a kormányfőtitkárság, a pénzügyminisztérium, a regionális fejlesztési-, közigazgatási- és európai alapok minisztériuma, valamint a honvédelmi és a külügyi tárca és a Román Kulturális Intézet képviselőivel.

Ugyanakkor a Román Tudományos Akadémia már július 5-én közzétette programját a „Nagy Egyesülés” századik évfordulójának megünneplésére. Az akadémia – Románia „legmagasabb tudományos fórumaként” – a hivatalos események mellett tartós, a „különféle területeken elért figyelemre méltó haladást” megjelenítő projektekkel és kezdeményezésekkel készül megemlékezni „a román egység egy évszázadáról”. Ehhez megfelelő keretet biztosít az akadémia közreműködésével kidolgozott, Románia 2018–2038 közötti fejlesztésére vonatkozó stratégia, amelyen belül egy sor, részben az évforduló után is folytatódó, nyolc pontos „stratégiai projektet” javasol a tudományos testület.

Az első pont egy kétnyelvű (román–angol) szintézis-sorozat kiadása „Román civilizáció/Romanian Civilization” címmel, amely a román kulturális és tudományos eredményeket – a legrégebbi időktől napjainkig – tárja a román és nemzetközi nyilvánosság elé. A 25 kötetesre tervezett sorozat a mezőgazdaságtól a jogon és a művészeteken át a történelemig számos területet ölel majd fel. Hasonló jellegű a harmadik és a hetedik pont: a moldovai tudományos eredmények integrálása a romániai szakmai körforgásba, valamint az akadémia tudományos folyóiratai elektronikus archívumának létrehozása. Az előbbi már tavaly elkezdődött, a „Basarabica” gyűjtemény első két munkája után további kiadványok előkészülete folyik. Ide sorolható a hatodik pont is, a „Nagy Egyesülés” és az első világháború századik évfordulójának szentelt országos és nemzetközi konferenciákkal, egyelőre bécsi, freiburgi, kisinyovi, kolozsvári, iaşi-i és bukaresti helyszínekkel. A rendezvények anyagait egy centenáriumi könyvsorozat keretében adják majd közre. Prioritást élvez a korszerű ismeretterjesztés is: a nyolcadik javaslat „a fiatal nemzedékek történeti ismereteinek megszilárdítását” célozza. A több minisztériummal közösen lebonyolítandó program konferencia-sorozatokkal, a történelmi emlékhelyek meglátogatásával és történettudományos ismeretek és tartalmak internetes publikálásával szeretné ellensúlyozni a fiatalok „nemzeti történelemmel kapcsolatos ismereteinek drámai csökkenését”, aminek „már a közeljövőben is drámai következményei lehetnek.”

Fontos célkitűzés – a második pont – a Román Akadémia külföldi kutatóhálózatának bővítése, ami „a román és a nyugati tudományosság közötti szerves kapcsolatok” biztosítása mellett a Romániáról szóló tudományos ismeretek gyűjtéséhez és a szakmai készségek fejlesztéséhez is hozzájárul. Az akadémia új központok nyitását javasolja Freiburgban, Berlinben, Bécsben, Párizsban, Madridban és Isztambulban, együttműködve a Román Kulturális Intézettel és több tárcával. A program negyedik pontjaként az akadémia tulajdonában lévő épületek restaurálása és hasznosítása is szerepel a fővárosban és vidéken egyaránt, az ötödik javaslat pedig az egyesülés és az első világháború emlékének szentelt alkotásokkal kapcsolatos. Az akadémia és a Kulturális és Nemzeti Identitás Minisztériuma kidolgozza, és a helyi és központi hatóságok rendelkezésére bocsátja azoknak a személyeknek a listáját, akiknek az emlékét érdemes szobrokkal emléktáblákkal, feliratokkal stb. megörökíteni.

Az akadémia elsősorban intellektuális erőforrásaival, presztízsével, valamint szervezéssel és logisztikával kíván hozzájárulni az ambiciózus tervhez, a központi és helyi intézmények és hatóságok, illetve a kormányzati és magánszektor támogatására pedig különösen anyagi szempontból számít.

 

Források: http://adevarul.ro/news/politica/guvernul-desfiintat-departamentul-centenar-ministerulculturii-ocupa-celebrarea-marii-uniri-1_5970c4dd5ab6550cb8539ebf/index.html

https://www.agerpres.ro/cultura/2017/07/06/program-de-sarbatorire-a-centenarului-marii-uniri-aprobat-de-academia-romana-16-51-46

http://www.acad.ro/com2017/doc/d0705-ProgramAR-CentenarUnire.pdf

Twitter megosztás Google+ megosztás